"OSB'LER ARI GİBİ ÇALIŞIYOR"

Karaman-Organize-Sanayi-46

KARAMAN OSB YÖNETİM KURULU BAŞKANI KEMAL BOYNUKALIN;"OSB'LER ARI GİBİ ÇALIŞIYOR"

TÜRKİYE'de sanayi üretimin en önemli merkezleri haline gelen Organize Sanayi Bölgeleri hükümetten yeni destekler bekliyor.

Sürekliliği olan gelir kalemleri oluşturmaya çalışan Organize Sanayi Bölgesi Yönetimleri bu alanlarda ekonomik faaliyetlerden kaynaklı gelir ve kurumlar vergisinden pay talep ediyor.

Türkiye'de 80 ilde 334 Organize Sanayi Bölgesi kuruldu. 238'i faal olarak işletilen Organize Sanayi Bölgelerindeki 50 binin üzerindeki fabrikalarda 1 milyon 900 bin işçi çalışıyor.

Sanayide çalışan 5 milyona yakın işçinin yüzde 40'ının istihdam edildiği Organize Sanayi Bölgeleri Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere Asya ülkelerine de model oldu.

Ancak Organize Sanayi Bölgesi Yönetimlerinin Arsa Satışlarına yönelik son yasal düzenleme sonrasında kalıcı gelir sağlama imkanı açısından yetersiz kaldıkları görülmektedir.

“OSB'LER GİZLİ BİR DİNAMİK OLARAK ÇALIŞIYOR”
Karaman Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kemal Boynukalın, Organize Sanayi Bölgelerinin en önemli sıkıntısının sürekli ve güvenilir bir gelir kaleminin olmadığına dikkat çekti.

Başkan Boynukalın; “Öncelikle Organize Sanayi Bölgelerinin cari açığı kapatan istihdama katkı sağlayan gizli bir kahraman gibi çalıştığını düşünürsek ciddi bir alt yapı oluşturduğunu, bunun artık günümüzde Ar-Ge İnovasyon Mesleki eğitimler ve meslek liseleri de olmak üzere, bunları düşündüğümüzde Organize Sanayi Bölgelerinin ciddi bir kaynağa ihtiyacı var.”dedi. 

ÇİN MODELİ TÜRKİYE'DE UYGULANABİLİR Mİ ?
Öte yandan Çin gibi devasa bir ekonomiye sahip ülkeye bakıldığı zaman Organize Sanayi 
Bölgelerinde doğan Kurumlar ve Gelirler Vergisinin belirli bir oranının yüzde 20 gibi oranını o bölgenin Organize Sanayi Bölgesine aktarıldığı bilgi edinildi.Ve ülkede o sanayiler bütçelerini büyük ölçüde de buradan oluşturdukları araştırmaların sonucu öğrenildi.

Bunun Türkiye'de de uygulanabilirliğine vurgu yapan Karaman Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulum Başkanı Ali Kemal Boynukalın;“Bunun yanında Çevre Vergisi, Belediye Vergisi, Emlak Vergisi gibi hatta ruhsatlardan alınan ruhsat harçlarının da Organize Sanayi Bölgelerine bırakılması gibi örneklerle öneriler sunabiliriz.”dedi.

Boynukalın ayrıca, Organize Sanayi Bölgelerinin arsa satışlarına yönelik yasal düzenlemelerin yenilenmesi ve ihaleyle satışa imkan sağlanması taleplerinin de değerlendirilebileceği önerisinde bulundu.
 

Paylaş: